MONOCLE.COM İNTERNET SİTESİNDE RADYO
PODCASTİ ŞEKLİNDE YAYINLANMIŞ TÜRKİYE GASTRONOMİSİ VE MENGEN HAKKINDAKİ HABER
EYLÜL, 2019
TÜRKİYE’NİN AŞÇILARININ DOĞDUĞU YER,
MENGEN
FREDERICK BARNES
Şimdiki
durağımız Türkiye’de… Gıda sektöründe
kendi hacminin çok ötesinde etkisi olan, altı binden az olan nüfusa sahip
olmasına karşın, gastronomik etkisi
Türkiye’nin her yerine ve ötesine taşınmış olan
Mengendeyiz. Kimileri dünyanın
her hangi bir yanındaki bir Türk restoranında bir Mengenli şef bulabilirsiniz
demekte, elbette bir yandan bunu
doğrulama imkanına haiz değiliz ama şu
net ki Mengen, ulusal kültür için bayrağı
dalgalandıran aşçıları, çok eski dönemlerden bu yana yetiştiren bir ilçe. Monacle’dan muhabir Frederick , yakın zamanda
Türkiye’ye gerçekleştirdiği gezide ilçeyi ziyaret etti ve bizlere bu haberi
gönderdi.
(14:00) Mengen’de dünya lezzetleri tadabileceğimiz
restoranda başlangıç tatlı ve tuzlu tatların festivali gibi.
Peynir, reçel, bal, tereyağı , taze ekmek ve dahası…Bol bir başlangıç ama
sonrasında , ev sahibimizin hazırladığı ana menü de bizi beklemekte. Hassas biçimde baharatlanmış bulgur risotto ve
taze doğal mantar ve üzerinde kişniş. Bu
mantarlar Mengen’i çevreleyen yoğun ormanlardan toplandı. Bu çevre nispeten
hala yabancı turistler tarafında da ülkenin bilinmeyen bir noktası. Ancak
Türkiye’ de Mengen ilçesi aşçıların yetiştiği yer olarak hemen hemen efsanevi bir statüye sahip.
(14:42)
Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut bana
bunun nedenini anlattı. “Mengen’in
aşçılık tarihi 1453 yılına uzanmakta. Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet
İstanbul’da Saray’da gıda zehirlenmesi konusunda önlem alınması açısından en
yakın danışmanlarından Yakup’u
görevlendirmişti. Yakup Mengenliydi. O da ailesinden ehil olabilecekleri
ve güvendiği kişileri çağırdı. Bu dönemden beri Mengenliler benzer konumda
mutfaklarda kamu kurumlarında ve Büyükelçiliklerde çalıştılar. Biz herkes için
yemek pişiririz. Eşimin büyük dedesi, Türkiye’nin ilk Cumhurbaşkanı Atatürk için
mutfakta şeflik yaptı.” Turhan’ın masasının hemen arkasında Atatürk’ün portresi
var. Yanında Türk bayrağı ve Mengen’in
panoramik görüntüsü. Belediye Başkanı, geçmişten bu güne, Mengen’de doğan erkek bebeklerin doğar doğmaz
nüfus cüzdanlarına göre aşçı olacak
bireyler olarak görüldüğünü de
ekledi. Bugün ilçede üç okul aşçılık eğitimi vermekte ve lise eğitiminden
doktora çalışmasına uzanan çeşitlilik ve eğitim imkanı sağlanmakta. Bu
okulların en eskisi 1985 yılında açıldı.
(15:57) Osman Cavuş, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde
akademisyen. Sınavda yüksek puanlar ile seçilen
dört yüz öğrenciye gastronomi teorisi ve pişirme teknikleri dersini
vermekte. Geçtiğimiz yılki sınavlardan sonra sadece 65 boş kontenjan için
Mengen’deki Gastronomi bölümü 3000 başvuru aldı. O bizlere, Mengen’deki
eğitimin, pratik eğitime önem verilmesi
ile olumlu olarak ayrıştığını ifade etmekte.
(16:35) “
Fransa ‘da gastronomi eğitimi 16. yüzyılda başladı ancak Türkiye’de 2007 ‘de
yoğunlaşan bir süreç . Daha sonra meşhur oldu,
Televizyonda, dergilerde gastronomi alanı yer çokça yer bulmakta.
Herkes gastronomi eğitimi almak istiyor. Bu noktada bana göre Hükümet
bir hata yaptı. Her üniversitede gastronomi bölümü açıldı. 100’den fazla
gastronomi bölümü söz konusu ancak büyük çoğunluğunda mutfak yok. Uygulama
yapma imkanları yok. Birçok öğrenci mutfakta yeterli eğitimi almadan mezun oluyor.
Bu şekilde nasıl olacak. iş bulma imkanları nasıl oluşacak?”
(17: 18 ) Osman,
dünyanın farklı yerlerinde 15 yıl şeflik yapmış. İngiltere’den , Fransa’ya ,
KKTC’den Hindistan’a ….Ancak o , kamu üniversitelerindeki öğretim görevlilerinin büyük kısmındaki
meslektaşlarının daha çok farklı alanlardan, tarım ve gıda mühendisliği gibi alanlardan
olduklarını ifade etmekte. Başka şefler de bana başka
durumlardan bahsetti. Turizm sektöründe sadece klasik tanınan ürünlerin
kullanıldığını, farklı ürünleri kullanan
girişimcilik hikayelerinin az olduğunu
ifade etti. Örneğin Kapadokya
bölgesindeki geleneksel yemekleri tanıtan kitapta , inanılmaz derecede çeşitli tarifler var. Kayısı çorbası, çeşitli dolmalar,kabak çiçeği,
bamya ve başkaları… Ancak bunlardan
herhangi birini bulabilmeniz, çok meşhur
bir kasaba olan ve bir çok restoranın bulunduğu Göreme’de dahi
bir şans.
Osman Çavuş,
gıda sektörünün gelişmesi için yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi.
(18:02) “Gastronomi
bir Hükümet politikası olmalı. Çünkü çok fazla çeşitlilikte ürünümüz var. Bu
ürünlerden yüzde 75’i çoğu kişi
tarafından tanınmıyor. Şeflerin büyük
çoğunluğu bu yüzde 75 ürün gamını tam olarak tanımıyor. Bir çok ürünümüz var, iyi bir arka
planımız var, İyi bir iklimimiz var. Halen daha çok çalışmamız lazım, uluslar
arası düzeyde yerine oturması için.”
(18:30) Mengen’de
bir tepe üzerine kurulu geniş bir bina güçlü bir ileri adım olabilir. Aşçılık
araştırma merkezi mahiyetinde olacak yeni kampüsün temelleri atıldı ve yapı
tamamlanmakta. 2021 yılında açılması planlanıyor. Nihai halinde de altı bin
öğrencinin eğitim almasına imkan tanıyacak.
(18:47) “Bu
bir imza olacak. Evet bu bizim tarihimiz. Aynı zamanda da geleceğimiz olacak.
Çünkü eğitim her şeydir.”
Bu sözlerin
sahibi Uzay Hanım. İstanbul’dan Mengen’e göç eden bir şef ve Mengen’de kafe işletmekte.
(19:00) “Gelecekte
bizi nelerin beklediğini bilmiyoruz. Bazı sorunlara gerçek çözümler bulmak
zorunda kalabiliriz. Bazı ürünleri artık bulamadığımız , örneğin bal gibi,
günler ile karşı karşıya gelebiliriz. Bu kampus
bir çözüm olabilir. Bu gastronomi için bir bilim merkezi olacak. Bu
bizim sanatımız ve Türkiye’de bu sanat bize ait.”
(19:23)
Yerel kültür her sene yapılan Aşçılar Festivali ile kendini Mengen’de aşikar
ediyor. Bu bağlamda, haftasonu şefler Mengen’de buluşacak ve
yarışmalar, performanslar, çalıştaylar gerçekleşecek
ve bir de bu yıl 111 metre uzunluğunda
tavuk ızgara pişirilip ikram edilecek. 12’den fazla ülke temsil edilecek.
Festivali düzenleyenler bu katılımın her geçen
sene artarak devam etmesini umuyorlar.
Türkiye, Mengen’den Frederick bildirdi.